musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Löpsedel 

00.00.2005 

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fiskFILOKAFÉ 

tankarnas mötesplats
Tankarnas mötesplats [zoom]

musta.gif (807 Byte)

musta.gif (807 Byte)

musta.gif (807 Byte)FILOKAFÉ - tankarnas mötesplats

Verksamhetsformen Filocafé startades på initiativ av Sebastian Slotte år 1999. Caféet har sedan dess verkat i Helsingfors rika cafémiljö men har nu landat i Luckans egna utrymmen på Simonsgatan 8. Filocafe är ett diskussionsforum öppet för alla åldrar. Ämnena varierar. Rubriken ger forumet en ram. I forumet deltar 10-15 personer. En skara människor som samlas kring ett ämne, som leds av en föreläsare, därefter följer diskussion. Diskussionsämnena är breda och forumet tar upp flera aspekter av samma tema under flera forum. Troligtvis väljs ämnena för forumet enligt det som anses aktuellt. Föreläsningen går på svenska men deltagarna har möjlighet till att kommunicera på sitt eget språk.

Vi två unga personer utan kunskap i temat, som deltog söndagen 20.3. för första gången i caféet då temat var ”Sociologiska perspektiv på barn och barndom”. Som föreläsare fungerade då universitetslektor, PD, Harriet Strandell. Hon föreläste om ämnet cirka 60 minuter och efter det blev det diskussion. Publiken bestod av 20-25 personer av vilka största delen var unga kvinnor. Nedan vill vi framföra våra upplevelser. Dessutom ger vi synpunkter på hur man eventuellt kunde utveckla tillfället till en verklig tankarnas mötesplats.

Den ene av oss upplevde att ämnet var svårt att fånga och tyckte att det var en aning tråkigt. Det kändes mer eller mindre som att vara på någon tråkig föreläsning. Mycket blev oklart och det var svårt att finna den röda tråden för det hela. En diskussion av filosofisk karaktär existerade inte. Det var inte särskilt roligt eller tankereflekterande. Det var liksom ingen spindelnäts diskussion där alla kommer med sina åsikter och kommentarer vilka bindes samman.
Den andre ansåg att själva tillställningen väcktes till liv i och med att diskussionen kom igång. Språket föreföll svårt att greppa, men man kunde ännu i det stora hela förstå innehållet av föreläsningen. En nackdel var att det inte blev någon s.k. debatt. Det handlade för det mesta om lyssnarnas frågor som Harriet Strandell efter sin bästa förmåga försökte svara på. I och med att man får använda vilket språk som helst för att framföra sina åsikter gör Filocafé till ett ställe lämpat för envar.

Vi anser att om Filocafé skall fungera bättre som ett diskussionsforum krävs det mera diskussion. Föreläsningen behöver nödvändigtvis inte vara så lång. Man kunde också sänka den akademiska tröskel med några steg. Det skulle resultera i att flera besökare skulle hitta till Filocafé. För att ytterligare öka intressenivån för Filocafé så kunde man utveckla den till en verklig tankarnas mötesplats.

musta.gif (807 Byte)

Text och foton: Kenneth Leisti och Kim Suurivuori

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)