musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)
samarbete

Caisa

17.06.03

Johanna Maula
Pol.dr. Johanna Maula
är chef för Caisa

musta.gif (807 Byte)

i-fiskCaisas hemsida

musta.gif (807 Byte)

Informatör
Hanna Räisänen
09-169 3315
050-461 8209.

musta.gif (807 Byte)

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida  i-fiskSamarbete i-fiskCaisa

musta.gif (807 Byte)

Internationella kulturcentret Caisa
Caisa är en enhet som lyder under Helsingfors stads Kulturcentral. Caisa grundades av Helsingfors stad år 1996. Många medborgarorganisationer medverkade i den processen. Caisa framhäver Helsingfors utveckling till en mångkulturell stad genom att stöda invandrarnas och majoritetsbefolkningens samröre och genom att dela ut information om olika kulturer och om det finska samhället. Caisa stöder invandrarnas egen kultur och bibehållandet av den egna kultur-identiteten. Caisa är en mötesplats för alla intresserade av invandringsprocesserna.

Bakgrund
   Invandrarnas antal i Helsingors har vuxit snabbt från och med år 1990. Trots det finns det få invandrare i Finland jämfört med situationen i de övriga industriländerna. En tredjedel av Finlands 120 000 invandrare bor i huvudstadsregionen. Invandrarnas andel av stadens befolkning är ca 5 %. I östra Helsingfors är andelen ca 10 %. De största grupperna kommer från Ryssland och Estland. Den största flyktingruppen i Finland utgörs av somalier.
   Helsingfors stad har svarat pä integrationens utmaningar med sin invandringspolitik från 1995, där de officiella målsättningarna definieras. Fyra år senare justerades den. I de politiska riktlinjerna framgår att integreringen av invandrare förutsätter möjligheten att få bevara det egna språket och deegna kulturtraditionerna i det nya samhället.
Caisa deltar i den här processen genom att befrämja dialogen mellan olika organisationer och fungera som mötesplats för människor som sysslar med invandringsfrågor. Caisa har en roll i attitydfostran och skapar möjligheter för positiva kontakter melllan invandrargrupper och majoritetsbefolkningen.
   För minoritetsgrupper erbjuder Caisa möjligheter inte bara att vårda sig om den egna kulturen men också att föra fram den egna kulturen till andra stadsbor. Genom att bekantgöra minoritetskulturer för majoritetsbefolkningen bidrar Caisa till att minska fördomar och diskriminering och stöda en harmonisk mångkulturell utveckling.

Caisas verksamhet
   Caisas verksamhet varierar allt från kulturevenemang som konstutställningar, musik- och teaterföreställningar till dans-, språk- och adb-kurser samt öppna diskussioner. Kulturcentret hyr ut 4 mötesrum och en festsal till olika föreningar och grupper, i första hand sådana vars verksamhet är i linje med Caisas verksamhetsidé - men också andra organisationer och sällskap har möjlighet att hyra lokaliteterna. I Caisas läsesal finns utländska tidningar och tidskrifter för allmänheten och två datorer som erbjuder kunderna fri tillgång till internet.
   Sammanlagt jobbar 44 personer på Caisa. Av dessa är 14 fastanställda och 30 personer har tidsbundna avtal. De anställda kommer från nästan alla kontinenter, Asien, Afrika, Sydamerika, Mellanöstern och Europa. De flesta anställda talar 3 - 7 språk, men finskan är det gemensamma språket och fungerar därför som arbetsspråk.

Öppningstider
Vardagar kl. 9 - 18.
Galleriet  öppet kl. 10 - 18.
Gatuadress: Mikaelsgatan 17 C, andra våningen.

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Sidorna läses bäst med Internet Explorer 5.0 eller senare och Mozilla 1.4

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)

 

i-fisk