Du är här: ifisk startsida > Brännpunkt > Nisse

 arrow.gifBrännpunkt

musta.gif (807 Byte)
NISSE - Finlandssvenskan erövrar världen

nisse.gif (3275 Byte)

En chans att hitta det svenska guldkornet

Nu skall finlandssvenskan spridas över världen genom Nisse - nätverket intresse för svenska. Det EU-stödda projektet administreras från Karis kurscenter (KKC) som samarbetar med otaliga europeiska partners.

KIM ISAKSSON / HBL
GERD FORSS / KKS

Karis Projektchef Gerd Forss, som är lärare i svenska vid KKC, uppger att det globala intresset för svenska är större än man tror.
- Folk undrar vem i världen som är intresserad av svenska, men det är möjligt att studera vårt språk vid 200 universitet och högskolor världen över. Kurser erbjuds också av otaliga andra organisationer.
Svenska är ett språk som används av få och som ännu färre studerar, men EU applåderar det nya projektet. Nu lyfts svenskan - och i synnerhet finlandssvenskan - fram till allmänt beskådande.
- Inom EU:s språkprogram Lingua 2 uppskattar man att finlandssvenskan lyfts fram som en variation av svenska, säger hon.

Det betyder bland annat att alla de otaliga japaner som vill läsa sin älskade Mumin på originalspråk snart talar finlandsvenska. Tanken hisnar!
Nisse-projektet har som mål att förbättra och stöda förutsättningarna för undervisning i svenska i världen. För att nå målet skapas ett nätverk av institutioner med svenska som gemensam nämnare. Undervisningen förmedlas via modern teknik, det vill säga Internet.
Läromedel för både en nybörjarkurs och en avancerad kurs ges ut i form av en Cd-rom och en webbaserad service via vilken uppdateringar kan laddas ner.

Suggestopedi

Redan nu existerar undervisningsmaterial både i skrift och som intalat material. Projektet använder sig av suggestopedi och problembaserat lärande i kombination med ”e-learning”, alltså nätbaserade kurser.
Inspelningarna är gjorda i Sverige, men innehåller också finlandssvenska röster. Som grund fungerar författaren Svenolof Karlssons texter som omarbetats av språklärarna för att passa det suggestopediska inlärningssättet.
Målgruppen består närmast av studerande på universitetsnivå, men också andra stadiets yrkesstuderande kan komma i fråga. En stor målgrupp utgör finska utbildningsenheter.

Fransk rådgivare

Karis kurscenter samordnar projektet och från Finland deltar också Åbo Akademi. Med i projektet är också experter, universitet och institutioner i Sverige, Island, Polen, Storbritannien, Litauen och Estland. Ett franskt universitet fungerar som rådgivare.
- Med hjälp av Nisse lyfter vi fram ett litet språkområde i Europa, säger projektets administratör, språkvetare Niklas Gistö.
Nisse-projektet avslutas hösten 2003 och finansieras med drygt 168 000 euro från EU. Bland de övriga finansiärerna finns bland annat Svenska kulturfonden och undervisningsministeriet.

Projektet NISSE vill förbättra och stödja förutsättningarna för att få lära sig svenska i Finland, Sverige och i hela världen. NISSE bygger upp ett nätverk med svenska språket som
gemensam nämnare och förmedlar undervisning via modern teknologi. NISSE beskriver projektet på webbsidor och samlar länkar till organisationer som ger undervisning i svenska i hela världen, andra svenska och finlandssvenska institutioner, privatpersoner som har intressanta idéer m.fl.

I projektet deltar totalt tio institutioner i sju länder med kunniga och erfarna experter inom svenska språket, alternativa pedagogiska metoder (speciellt suggestopedi) och modern IT. Projektet NISSE tillverkar även och ger ut ett läromedel.

En expertgrupp inom EU-kommissionen har utvärderat projektet och betonar att svenskan lyfts fram genom projektet. Svenska hör inom EU till de mindre språken, vilka kallas LWULWT-språk (Less Widely Used and Less Widely Taught). Projektet stöds därför av bl.a. EU-kommissionens utbildningsprogram Socrates.

Projektet NISSE planeras pågå i två år.
Tilläggsinformation:
gerd.forss@kkc.karis.fi  eller
www.karis.fi/nisse

  post  info@ifisk.org 31.05.2003

2001 Gerd-Peter Löcke powered by Gerd-Peter Löcke 

 

i-fisk