musta.gif (807 Byte)

arrow.gifStartsida arrow.gifOm oss arrow.gif Löpsedelarrow.gifBrännpunkt arrow.gifSvenskfinland arrow.gifSpråkbruk arrow.gifLänkar arrow.gifKontakt
m

musta.gif (807 Byte)
Brännpunkt
Text: Gerd-Peter Löcke
Bilder: I-Fisk

 

arrow.gifGerd-Peter Löcke
arrow.gifSeth Ndayishimiye
aMedlemsmatrikel
aHelsingfors

Sidan är under uppdatering.
Vi beklagar störningarna


För närmare information: arrow.gifVänsterförbundet:
Ttfn: 050 594 2789 eller
musta.gif (807 Byte)

arrow.gifBrännpunktarrow.gifVänsterförbundet

Siggi, Seth och Gerd-Peter tackade ja till inbjudningen från Vänsterförbundet
Siggi, Seth och Gerd-Peter tackade ja till inbjudningen från Vänsterförbundet

En ny tid kräver en ny form av demokrati
Det var en strålande vårlördag, när Vänsterforum i Helsingfors gick av stapeln den 27.4.2002 i Folkets hus. Seth Ndayishimiye från arbetsgruppen i Åbo, Siegbert Sussmann och Gerd-Peter Löcke från arbetsgruppen i Helsingfors tackade ja till inbjudningen från Vänsterförbundets svenska ledningsstyrelse och den svenskspråkiga organisationssekreteraren, Maarit Währn. Programmet började klockan 10 med föredrag om kampen mot fascism och för fred, kvinnorörelsen och små människors framtid. Föreläsningar hölls delvis på finska och delvis på svenska.

Inna Ilivitzky och Marianne Eriksson
Inna Ilivitzky och Marianne Eriksson

Klockan 12 blev det Svensk lunch, som Inna Ilivitzky från svenska landsstyrelsen och Maarit Währn bjöd på. Med i gruppen fanns bl.a. europarlamentariker Marianne Eriksson från Sverige och Jan Otto Andersson från Folktinget. "Den nya formen av demokrati fordrar globalt tänkande och lokala lösningar" påpekade Inna Ilivitzky i sitt tal. "Finland behöver nationell politik, samarbete mellan nationer och spelregler som är världsomfattande. En levande demokrati behöver medborgare, partier, fackföreningar och andra medborgarrörelser. Demokrati, medborgarrättigheter och välfärd är grunden som ett tryggt liv och en bestående fred bygger på."

En förutsättning för ett gott liv är en ekologiskt och socialt hållbar utveckling.
Intrycket, att Finland utvecklas till ett verkligt mångkulturellt medborgarsamhälle inom EU, blev allt starkare under dagens lopp. Tankar, som att "Vägen till och från fattigdom inte bara har en fil", att "Den goda hälsovården inte skall vara beroende av inkomster", att "Var och en är specialist på sitt eget arbete", att "Varje barn skall ha rätt till bästa möjlig utbildning oberoende av familjens bakgrund eller förmögenhet" eller att "Det inte får vara en livsuppgift att få sitt hem betalt" är problem som behandlas i alla europeiska länderna och inte endast av vänsterpartierna.

Global kvinnohandel
Klockan 13 delade vi upp oss enligt vars och ens intressen kring olika teman. I-Fisk valde "global kvinnohandel", efter den leddes av den svenska europaparlamentarikern Marianne Eriksson. Hon påpekade, att alla människor är födda fria och likvärdiga och är försedd med förnuft och samvete. Och trots att människohandel och speciellt kvinnohandel ger intrycket av en modern form av slavhandel var vi ense om att en annan form av världen är möjlig. Början till en ny värld borde ske redan i daghemmet, och samhället borde befrias från sexhandel och sexindustrins stora internationella inflytande. Arbetsgruppen förundrade sig storligen över att sexhandel ökar kraftigt just i de områden, där UN-trupper skall stå för människors frihet och rättigheter. Och medan danska UN-soldater körs med stora bussar till bordellen, får en svensk officer, som råkar fast för bordellbesök, sparken.

Ett gemensamt ansvar för vår värld
Klockan 16 blev det sammandrag av temagruppernas arbete under rubriken Morgondagens Finland och världen. Alla grupper var överens om att vi har ett gemensamt ansvar för vår värld. Dagen avslutades med en kvällsfest med musik och dans till förmån för de mänskliga rättigheterna.

En verklig tvåspråkig gemenskap
I-Fisk hade möjligheten att njuta av en verklig tvåspråkig gemenskap utan engelska. En situation som inte är självklart i nutidens "internationella" Helsingfors.

m
Svenska kulturfonden info@ifisk.org 31.05.2003

© ifisk

lI-Fisk logo

 

i-fisk