|
|
 |
1 december - Det öppna rummet |
Den 5 november samlades drygt 30 personer i Svenska
studiecentralens stora sal i Helsingfors för att delta i ett seminarium om den finlandssvenska framtiden. ’Det öppna rummet’ är ett nätverk eller ett forum med målsättningen att återupprätta tron på politik som metod att förändra världen. Initiativet till seminariet kom från två finlandssvenska ikoner som båda ville flagga rödgult, Thomas Rosenberg och Nicke Torvalds.
Ifisk vill vara med att slå vakt om medborgarsamhället, om ett nätverk av personer och organisationer som egentligen utgör demokratins infrastruktur.
Därför kommer ifiskaren Ketevan Liedenpohja från Georgien
att stå för den kvinnliga rösten i rummet.
Mer om öppna rummet i ordförandens hörn.
|
1 november - Gringo Familia |
Kalsong-bonanza i Skärholmen!
Gringo startar ett nytt samarbete med Björn Borg i veckan som har en första grej nu på lördag. Ni är sjukt välkomna! 4 november i Skärholmen centrum. Här kommer
infon...
Kalsong-bonanza i Skärholmen 4 november!
Välkomna att gå loss i vår nya butik i Skärholmen centrum. Första helgen av vår existens till ära så har vi en kalsongtävling där vi bjuder in alla våra kunder och kompisar att designa ett nytt kalsongmönster. Det ska vara skitsnyggt såklart, och resultera i en riktig kalsong som vi kommer att kalla SKÄRHOLMEN, trycka i 600 exemplar och bara sälja i vår nya butik.
Som mos på grädden får dessutom dom 100 första kunderna som handlar för över 200 kronor nya numret av Gringo Grande gratis .. Den kostar 59 kronish annars + en finfin Björn Borg nyckelring .
|
1 november - Mira |
Bilder från fotoutställningen EN AV OSS,
där Ifisks ordförande Gerd-Peter Löcke var närvarande,
finns nu på Miras hemsida.
I utställningens bildar visades människor, som
inte har fått ett positivt beslut om uppehållstillstånd. Mitt sinne fylls av
en sorg över deras öde. De talade finska eller svenska redan så bra.
Men en söndagsmorgon ringde det på
dörren – resan till det före detta hemlandet skulle börja genast…”
|
21 septenber - Finlandssvensk samling |
Årskalender med invandrarkvinnor
Ifiskare och Finlandssvensk samlings ordförande Ida Asplund är tillbaka i Stockholm på praktik hos Ombudsmannen mot etnisk diskriminering. Hon tycker att jobbet är riktigt intressant inför hennes examensarbete som ska bli färdig i februari eller mars 2007. Som jurist skulle det vara skönt att jobba som ombudsman mot etnisk diskriminering även i Finland.
Just nu gör Finlandssvensk samling sin 3:e årsalmanacka för år 2007 med temat "Finlandssvenska kvinnor berättar”. Med i kalendern ska finnas även invandrarkvinnor från ifisk. Kalenderns pris för året 2006 är 3 euro och den kan beställas direkt från föreningen.
Den 1 november ordnar föreningen ett föredrags- och debattillfälle i Borgå. Temat är den aktuella kommunreformen och hälsovården i Nyland ur ett finlandssvenskt perspektiv.
Finlandssvensk samlings uppgift är att främja de finlandssvenska intressena samt stärka finlandssvenskarnas identitet och samhörighet. Föreningen är politiskt neutral och samarbetar med andra organisationer (bland annat ifisk) vilka respekterar, värnar om samt visar tolerans gentemot andra människor.
|
25 augusti - Arbis |
Ifisk satsar på språkundervisning!
Tillsammans med Arbis i Helsingfors vill vi ge våra medlemmar möjlighet att aktivt delta i olika kurser och evenemang. Vi erbjuder dig möjligheten att diskutera med andra på svenska, på ditt modersmål och på flera andra språk. Du får även lära dig en del om Svenskfinland och Norden på svenska eller på engelska. Om du vill lära dig något nytt och spännande samtidigt som du träffar trevliga människor skall du kolla vad Arbis har att erbjuda.
I Helsingfors har arbetsgruppens ordförande Gerd-Peter
Löcke under vårterminen själv varit med om att påverka Arbis verksamhet, bl a valde vi Arbis nya rektor
Gunborg Gayer. Hon hörde till mina favoriter eftersom hon har en lång och gedigen erfarenhet av undervisning och förvaltning. Dessutom gav hon ett intryck av att ha mycket god samarbetsförmåga samt förmåga att ta utmaningar och ha visioner.
Tiga är inte guld - inte ens på svenska
Lämna dina gamla fördomar hemma och kom och tala svenska i glad atmosfär utan pekpinnar. På torsdagar kl 18 får ifiskare
Bodil Wadenström även dig att delta i diskussionen med hjälp av enkla och roliga aktiviteter. Är du osäkert på dina språkkunskaper ordnar Arbis en nivåtestning i svenska onsdag 30.8 kl. 16:15-18:00. Men om du vill testa dina språkkunskaper själv direkt på nätet eller hemma hittar du ett enkelt test
HÄR
Lingua Café - Diskussion kring en kopp kaffe
Arbis i Helsingfors har i höst ett stort utbud för svensktalande invandrare. Bland annat bjuder Hélène Selenius på "Kafésvenska" (kurs 060314), där den nya diskussionsgruppen träffas en gång i veckan i Arbis Café och talar om allt mellan himmel och jord - på svenska. Ett annat guldkorn i programmet är "Lingua Café". Moderator
Lina Laurent bjuder på en interkulturell träff på Arbis kafé onsdagar klockan 17 - 18:30. Du får en möjlighet att tala engelska, franska, italienska, ryska, spanska eller tyska. Varje kafébord representerar ett språk som väljs enligt deltagarnas behov och önskemål. Vid vår träff önskade
Carola Dahlström framför allt arbetsgruppens medlemmar välkommen. Här har du möjlighet att lära känna andra medlemmar och andra kulturer, samtidigt som du kan prata om finländska seder och bruk.
Arbetsgruppens ordförande Gerd-Peter Löcke örsöker vara med så ofta som möjligt.
Flexstudier i svenska
Själv tänker jag även delta i Hedvig Wallins flexkurs (kurs 060326). Som flexstuderande kan jag påbörja mina studier när det passar mig bäst, enligt mina förkunskaper och ambitioner. Handledning fås också per e-post. Dessutom kan jag även använda multimedieklassen.
Finland Today
Den 10 och den 31 oktober håller Arbis biträdande rektor Johanna Söderholm en intressant introduktion på engelska om det finska samhället. Bla a får du höra om det finländska samhället och om ekonomi, beskattning, lagstiftning och socialförsäkring.
Kurshäftet kan avhämtas på Dagmarsgatan 3, i Arbis Östra, Stoa och bl.a. på Akademiska bokhandeln, Stadsbiblioteket, Luckan, FPA och i Jugendsalen. Men det lönar sig att titta in på Arbis
webbsida (www.hel2.fi/arbis/index.htm).
Ifisk medlemmar har rätt till ekonomiskt stöd.
|
9 augusti - Mira |
Fotoutställning ”En av oss”
I samband med projektet ”Becoming More Visible” har
Rita Lukkarinen fotograferat invandrare till en
årskalender. Projektet har som mål att förbättra livskvaliteten för asylsökande som kommer till Finland. Lukkarinen ville fånga deras vardag vid festliga tillfällen, på jobbet eller i skolan. Men hon fotograferade också vilostunder och de asylsökandes oro för framtiden. Lukkarinen lyckades väl med att fånga båda asylsökandes glada och sorgsna ögonblick.
Att dokumentera asylsökande som ibland måste lämna landet efter en rätt så lång tillvaro i Finland var också i Miras intresse. Enligt verksamhetsledaren
Harri Niskanen vill föreningen genom utställningen motarbeta rasism och visa att varenda en som har satt in sin fot i Mirahuset fortfarande är ”En av oss”.
Eftersom jag personligen träffat några av de fotograferade vid mina besök hos Mira, passade jag på att tacka
Harri och Nadja Jandr för deras insats på vernissagen. Fotoutställningen skall pågå till den 31 augusti.
Gerd-Peter Löcke |
21 juni - Mira |
Mira firade FN:s
flyktingdag!
|
På samma sätt som vi hedrar våra mödrar på morsdag, vill vi ägna en särskild dag på året åt världens flyktingar. I många länder har man sedan länge firat flyktingdagen, t o m hela flyktingveckor. I Finland firades FN:s dagen för tredje året i rad, i Vasa t ex med tal, marsch och fest. I programmet ingick ett samtal av Miras ordförande Lasse Hjelt. Hoppets promenad, där deltagarna marscherade i speciella
t-skjorter, startade från Mirahuset.
Årets marsch ordnades i synnerhet som uttryck för solidaritet med de barn och ungdomar, som har det värre än de som fått en skyddad uppehållsort i Finland. I norra Uganda t. ex ger sig ett sort antal barn varje natt i väg till närmaste stad för att undvika att bli kidnappade och tvingas att bli barnsoldater eller sexslavar. Dessutom utsätts lägren nattetid oftast för rebellattacker. Staden kan ligga t o m 15 km från flyktinglägret. På detta sätt kan barnen vara med sina familjer om dagen och kan till och med gå i skola på dagarna
En viktig del av firandet av den internationella flyktingdagen är utdelandet av Nansenpriset. Denna nästan 50 år gamla utmärkelse, som tidigare var känd som nansenmedaljen, har uppkallats efter den norske polarforskaren Fridtjof Nansen. Han utsågs 1921 av Nationernas förbund, FN:s föregångare, till den första högkommissarien för flyktingar. Priset består av en medalj och en prissumma på 100 000 USD och ges varje år till en individ eller en grupp som har gjort en exceptionell insats för flyktingars välfärd. Till pristagarna under de senaste åren hör Graca Machel och Luciano Pavarotti.
Mer information om firandet av den internationella flyktingdagen finns på
www.unhcr.org
|
4 maj - Mira |
Lorcas Bernarda Albas
hus.
|
Vi skall börja göra förberedelser för vårt nästa projekt, Lorcas Bernarda
Albas hus. Regissören är Naji Albadry från Irak. Få se vad det skall bli.
Men det tycks bli allvar, trots att vi ännu har 7 framföranden kvar av det "Tveeggade svärdet". Och även
"Lille prinsen" skall framföras nästa tisdag, två pjäser påp samma dag alltså.
Harri Niskanen
|
15 mars - Mira |
Mira öppnade Mirahuset
|
Mira öppnade en mångkulturell träffpunkt i Vasa. På Kyrkoesplanaden 34 tog kultursällskapet över ungdomsgården från årsskiftet. Mira har redan tidigare börjat flytta in i ungdomsgården. Sällskapets kontor fanns redan där, och under hösten 2005 har man gjort försök med Café Mirage. Det är självklart, att Mira behöver stöd för att klara av att hyra och underhålla huset, säger verksamhetsledare
Harri Niskanen. Å andra sidan är stället en kostnad för staden i dag också.
Framför allt behövs Mirahuset för teater Mirax, en teatergrupp som har fått in sin nästa pjäs i stadens 400-årsjubileumsprogram. I fortsättningen skall huset bli en konkret träffpunkt för både invandrare och andra Vasabor med bland annat festligheter och temadagar för olika invandrargrupper. Också kaféverksamheten kommer att fortsätter, på bestämda timmar och dagar. Café Mirage skall vara en obunden mötesplats, där program och servering formas efter besökarnas egna önskemål. Alla av mångkulturalitet intresserade är välkomna till caféet.
Enligt Harri Niskanen är det omkring 400 olika personer
som regelbundet är inblandade i Miras verksamhet. Det totala antalet besök på tillställningar ordnade av Mira kommer i år att uppgå till cirka 2000. Förutom att Mira i allmänhet är bra för integrationen av invandrare, erbjuder sällskapet också en möjlighet till arbetspraktik.
Foton: Nadja Zhand, Mira
|
27 februari Luckan
i Helsingfors |
Handledning i grafisk utformning
|
Luckans nya serviceform i Helsingfors består av stöd i grafisk utformning av affischer, broschyrer, flyer och andra grafiska produkter. Handledningen är avsedd för kulturproducenter och andra personer som vill lära sig skapa reklammaterial för sina evenemang eller sin organisation. Handledaren Katarina Tallberg svarar på frågor angående grafikprogram och handleder i användning av dem. Kunderna ska själva utarbeta sitt material, men får hjälp med att komma igång och svar på frågor vid eventuella problem. Handledningen ges i huvudsak på måndag eftermiddagar, men också andra tider är möjliga. Tid bokas per e-post av
katarina.tallberg@luckan.fi
och handledningen ges i Luckan, Simonsgatan 8, 00100 Helsingfors. Handledningen i grafisk utformning delfinansieras med medel från länsstyrelsen för södra Finlands län.
Greta Storlund
Informatör
info@luckan.fi
www.luckan.fi/helsingfors
|
|
|
|
|